ניתוח בגב: האם מומלץ?

מטופלים רבים שואלים האם כדאי להם לבצע ניתוח בגב.

מתי ישנה המלצה לניתוח בגב?

כשאר מטופל סובל מכאבים כרוניים, או מעקמת (סקוליוזיס לרוב, אך לפעמים גם במקרים של קיפוזיס ולורדוזיס) שעוברת את רף ה – 50 מעלות – ישנה סבירות להמלצה רפואית לניתוח.

מי שיקבע האם תיגשו לניתוח או לא מבחינה רפואית הוא הרופא האורטופד שלכם.

חשוב לציין כי ייתכן שיהיו חילוקי דעות בין רופאים שונים וישנה אפשרות ולעיתים מומלץ להיוועץ ביותר מרופא אחד.

מה יקרה אם מוותרים על הניתוח למרות ההמלצה הרפואית (ברוב המקרים)?

במידה והמטופל לא פונה לפיתרון מומלץ אחר (כמו ספורט ושיקום לדוגמה), תיתכן החמרה ברמת מעלות העקמת שיובילו לקושי בהתכופפות, בליטת צלעות, שינוי במבנה האגן, יציבה מוטה, קושי לעמידה למשך זמן ממושך, התעייפות מהירה ועוד.

חשוב לציין שהמקרה כאן אינדבידואלי לכל אדם וכל אחד חווה עקמת בצורה שונה ותסמינים שונים.

 

ניתוח בגב הוא בדרך כלל מוצא אחרון עבור המטופלים. הוא מוגדר – "ניתוח לאיחוי החוליות בגב".

במהלך הניתוח, המנתח מקבע בהליך כירורגי צמד אחד ולעיתים שניים של חוליות בעמוד השדרה. ניתוח זה מלבד עקמת מטפל גם במצבים של פגיעה מתאונות שונות, פריצת דיסק ולחץ של החוליות על העצבים.

מטרת הניתוח היא תוצאה של יציבה מאוזנת ולא מוטה, הימנעות מכאבים בעקבות מבנה הגב טרם הניתוח של המנותח, והימנעות של החמרה עתידית.

האם הניתוח מסוכן?

ניתן להגדיר שהניתוח לא משפיע על כל אחד באותה צורה. ישנם רבים שמדווחים שהניתוח שיפר את איכות חייהם ואינם מרגישים כאבים מיוחדים ומוגבלות מסוימת. אך גם ישנם מטופלים רבים שעל אף השיפור באיכות חייהם מרגישים גם כאבים כרוניים והדרדרות מסוימת בתפקוד הגב.

זה תלוי בכמה גורמים כמו: מבנה גוף, רמת המעלות בגב, גיל המטופל, גנטיקה ועוד גורמים שמשפיעים באופן ישיר על תוצאות ניתוח ותפקוד גופו של המטופל לאחר הניתוח.

 

אופן הניתוח:

כיום משתמשים בחתכים קטנים לצורך החדרת מכשור והתהליך פולשני הרבה פחות מבעבר.    

ההכנה לניתוח מתבצעת בדרכים הבאות:

ההכנה לניתוח אינה שונה כל כך מהכנות לניתוחים להליכים כירורגים דומים. שבוע לפני ביצוע הניתוח יש להפסיק ליטול תרופות להפסקת קרישת דם (כמו אספירין). 6 שעות לפני הניתוח יש להיות בצום מלא ללא אוכל וללא שתייה כולל אי שתיית מים.

הניתוח ייארך בממוצע בין שעתיים לשלוש שעות ולעיתים אף יותר, ומשך הניתוח משתנה בהתאם למטופל ולמצב גופו וצרכיו. (גודל הסטייה, עצם האיחוי ועוד גורמים משפיעים אחרים).

ניתוח זה אינו קל והתאוששות ממנו עלולה להימשך מספר חודשים עד חזרה לתפקוד מלא.

שיטות לניתוח העקמת:

יש כמה וכמה שיטות לאיחוי חוליות במקרה של עקמת ובהליך ניתוחי. השיטה נבחרת על ידי הרופא המנתח. הגישה יכולה להיות מלפנים (גישה קדמית), מאחור (גישה אחורית) וגם במשולב (גישה משולבת מלפנים ומאחור). המנתח קובע את אופן ושיטת הניתוח על פי מצב גופו של המטופל ועל פי החולייה אותה יש לקבע במהלך הניתוח הכירורגי.

הניתוח היום פחות פולשני ויכול להתבצע בחתכים קטנים ונקודתיים בלבד על מנת לאחות את החוליות. חתכים שבין 2-4 סנטימטרים בלבד. המנתח מחדיר את המכשיר הנחוץ, כולל מצלמה ומבצע את איחוי החוליות הנדרשות בניתוח.

סימפטומים אפשריים לאחר הניתוח:

חולשה כללית.

אי נוחות.

כאבים.

כמו שכתבנו בדרך כלל דרושה מנוחה של מספר חודשים על מנת לחזור לתפקוד מלא. בהתאם למעקב רפואי והוראות רפואיות.

מתי ניתן להימנע מניתוח?

בגילאי ילדות ונעורים כאשר המעלות עוברות את רף ה – 25 מעלות ופחותות מ – 50 מעלות יש אפשרות לבצע טיפול מונע לעקמת שהוא בדרך כלל שימוש ממושך וקבוע במחוך – חגורת גב מיוחד לטיפול בעקמת.

מטרת החגורה היא ללחוץ על עמוד השדרה ולמנוע את תזוזת החוליות. הטיפולים המונעים נועדו לעצור את התפתחות העקמת ולא למנוע אותה לגמרי.

אופי טיפול בעקמת נקבע על פי חומרתה כפי שציינו את רף המעלות המקובל לטיפול מונע ניתוח או טיפול ניתוחי.

המרכז הישראלי לשלמות הנפש והגוף,

הולכים בדרך הישר!

 

 

 

 

 

 

 

עקמת בגב,כאבי גב,כיפוף בגב,כיפוף,כאבי גב עליון,כאבי גב תחתון,כאבי גב אמצעי,כאבי גב כרוניים,כאבים כרוניים,יישור גב,גב ישר,גב זקוף,עמידה זקופה,עמידה ישרה,אורטופדיה,כירופרקטיקה,לירון ספיר,לירון ספיר גב,בעיות גב,ניתוחי גב

 

בס"ד

תפריט נגישות