עקמת נעורים:

מהי העקמת?

עקמת היא מושג שמתאר את צורת עמוד השדרה כאשר היא נוטה הצידה מקו האמצע, קדימה או אחורה. תלוי באזור הגב כמובן. סקוליוזיס – כאשר עמוד השדרה שלנו נוטה הצידה מקו האמצע. קיפוזיס – כאשר עמוד השדרה שלנו נוטה קדימה מקו האמצע בחלק העליון של הגב. לורדוזיס – כאשר עמוד השדרה בחלקו התחתון נוטה קדימה. עמוד השדרה שלנו בנוי בצורת S     .

עמוד השדרה שלנו בנוי כך על מנת לחלק עומסים בצורה יעילה ונכונה לגוף. כאשר העקמת מחמירה עלול להיווצר חוסר איזון בו ובשרירים, עיוות בצלעות ובמבנה האגן והמותניים.

מה עלול להיגרם כתוצאה מכך:

המשך החמרת העקמת.

כאבי גב במקומות שונים.

קושי בפעולות יום יומיות כמו התכופפות, הרמת משאות כבדים.

חוסר נראות אסתטית.

צורת עמידה כפופה או עקומה.

כאבי צוואר.

כאבי ראש ומיגרנות.

במרבית המקרים על פי המדע לא ניתן למצוא את הסיבה האמיתית, המדויקת והישירה להיווצרות והדרדרות העקמת בגב. לרוב שכיח מאוד למצוא בני או בנות משפחה הסובלים מעקמת גם למטופל הסובל מעקמת בעצמו. קיים תשתית לכך שמדובר בעניין תורשתי.

האם זה מולד?

הרבה פעמים טוענים גורמי מקצוע ובכלל כי עקמת היא מולדת. עקמת מחמירה עם השנים ולכן התשובה שהיא מולדת לא מדויקת. פשוט אין הוכחה לכך שאם מגיל ילדות נבצע טיפולים מונעים או אימונים מסוימים העקמת לא תחמיר בעתיד.

איך מתבטאת העקמת?

הפרש בגובה הכתפיים, חוסר סימטריה בשכמות (טרפזים) ובעצמות השכמה, חוסר סימטריה של המתניים, חוסר איזון הראש שלא נמצא מעל מרכז האגן בזמן עמידה.

מומלץ לבדוק אחת לשנה באופן עצמאי האם יש עקמת לילד. מה זאת אומרת? רבים לא שמים לב לכך שהנער / נערה מפתחים עקמת בגב. ניתן לעשות זאת על ידי התכופפות של הנער כמעט עד 90 מעלות. אם נראה הבדל בין צדדי הגב ובליטה של אחד הצדדים יש כאן מבוא לעקמת. במידה וזה קורה, יש לגשת לבצע צילום לאחר פגישה אצל אורטופד שהמליץ ושלח הפנייה לצילום.

אבחון העקמת מבוצע על ידי צילום רנטגן במכון המתאים. האורטופד בודק בצילום זה את רמת העקמת ורמת חומרתה. בודק גם האם קיים מום בין החוליות. קיום מומים שונים בין החוליות יכולות להצביע על כך שלא בטוח שמדובר בעקמת "רגילה".

טיפולים בעקמת על פי הרפואה הן:

אימונים והמשך מעקב במידה ומדובר בעקמת עם מעלות נמוכות יחסית (פחות מ – 30 מעלות).

ניתוח לאיחוי החוליות ואיזון החוליות.

מחוך – מכשיר ליישור הגב.

דרך המעקב:

עקמת במקרים רבים מחמירה בתקופת גיל ההתבגרות והגדילה המהירה בתקופה זו ונעצרת לאחר מכן ואז אין צורך בטיפול רפואי. יש לבצע צילום כל חצי שנה בתקופת המעקב. מוגדר ברפואה כי אין צורך בטיפול כל עוד העקמת עומדת על פחות מ – 25 מעלות.

במקרה של מחוך – מכשיר לגב:

מכשיר בעל מבנה קשיח שמפעיל לחץ חיצוני על חוליות עמוד השדרה ומאפשר את גדילת עמוד השדרה בלי החמרת העקמת. הוא יעיל על כן רק בגיל הצמיחה ומיועד למניעת החמרה ולא "לתיקון" החוליות בעמוד השדרה ושיפור המצב הקיים. לרוב הטיפול במחוך נמשך כשנה וחצי לפחות. השימוש בו עומד על 18 שעות ביום ויש להתמיד בו באדיקות רבה. נערים רבים מתביישים להתמיד ולשאת את המחוך על גופם בשעות הלימודים ומחוץ לבית וזה גורם כמובן להחמרת העקמת במרבית המקרים.

חשוב לציין כי המחוך איננו תחליף לספורט ולאימונים ויש לשלב זאת עם ספורט ואימונים שמשרתים את הגב ואת שריריו כמו: שחייה, פילטיס, אימוני פיזיותרפיה ואימונים אישיים למשקל גוף. כמובן שבזמן אותה פעילות ספורטיבית יש להסיר את המחוך ולהתאמן כרגיל.

גם במהלך טיפול זה ישנו מעקב וצילומי רנטגן בכל חצי שנה על מנת לשלול החמרה.

הטיפול מסתיים בהדרגה כאשר קצב הצמיחה והגדילה מצטמצם באופן משמעותי.

אצל בנות על פי הרפואה זה קורה בערך כשנתיים לאחר הופעת המחזור בפעם הראשונה.

במקרה של ניתוח:

בדרך כלל מומלץ על ביצוע ניתוח כשהזווית היא 40 מעלות ומעלה במהלך הגדילה או 50 מעלות ומעלה בסיום הגדילה. כאן כבר קיימת אינדיקציה לניתוח. עקמת עם 50 מעלות ומעלה על פי הרפואה עלולה גם בגיל מבוגר להגיע למצב החמרה גדול. זה קורה בקצב איטי ולאחר מספר שנים עלולים להרגיש החמרת עקמת שפוגעת גם באיכות חיי המטופל.

המרכז הישראלי לשלמות הנפש והגוף,

הולכים בדרך הישר!

 

 

 

 

 

 

 

עקמת בגב,כאבי גב,כיפוף בגב,כיפוף,כאבי גב עליון,כאבי גב תחתון,כאבי גב אמצעי,כאבי גב כרוניים,כאבים כרוניים,יישור גב,גב ישר,גב זקוף,עמידה זקופה,עמידה ישרה,אורטופדיה,כירופרקטיקה,לירון ספיר,לירון ספיר גב,בעיות גב,ניתוחי גב

 

בס"ד

תפריט נגישות